Sivujen muokkaaminen vaatii nykyään kirjautumisen. Jos sinulla ei vielä ole tunnuksia, luo sellaiset.

Keskustelu käyttäjästä:Henrik

Primayk
Versio hetkellä 1. lokakuuta 2014 kello 20.29 – tehnyt Henrik (keskustelu | muokkaukset) (Böö)

(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Uudelle ylläpitäjälle

Lisäsin Henrik-tunnuksen ryhmiin byrokraatti, ylläpitäjä ja häivytysoikeuden käyttäjä (oikeuksista lisää alapuolella). Jos luot uuden tunnuksen, niin käyttöoikeuksia voi lisäillä ja poistaa sivulla Toiminnot:Käyttöoikeudet. FTP-tunnuksia kysele Kaijolta; tietokantatunnukset löydät sitten FTP:n avulla.

MediaWikin sivujen muotoilukeinot kannattaa opetella – ne löytyvät Juho-Samuelin kirjoittamina sivulta Ohje:Kuinka sivuja muokataan. Muokkaamista ja ylläpitotyökalujen käyttöä voi harjoitella Hiekkalaatikossa. MediaWikin manuaali ja uudet versiot löytyvät MediaWiki.org -sivustolta. Sivustolta löytyy erilaisia laajennuksia ohjelmistoon ja niiden asennusohjeet.

Toiminnot:Tuoreet muutokset -sivua täytyy seurata tiheästi. (ero | historia) -kohdan ero-nappulasta pääsee katsomaan, mitä muutoksessa tapahtui (esimerkki muutoksesta). Sivun muutoshistoriassa (esimerkki historiasta) näkyvä edell. -linkki näyttää saman. Primaykia on takavuosina sotkettu nykyisten kolmosten toimesta, ja joskus luultavasti ilmenee toimivaksi asti suunniteltua automatisoitua spämmäystä. Osoitepaljastimella eli Tarkista käyttäjä -toiminnolla näkee, mistä IP-osoitteista käyttäjätunnukset ovat muokanneet (rajoitettu ylläpitäjät-käyttäjäryhmälle).

Kommunismista kirjoittaminen Primaykiin on kielletty koulun IRC-kanavan taholta.

Ohjelmiston asetukset

MediaWikin asetukset ovat sivulla LocalSettings.php. Tiedoston keskeisimmät ominaisuudet: http://www.mediawiki.org/wiki/LocalSettings.php

phpMyAdminiin pääsystä kysy Kaijolta.

Tietokannan suositeltu koko on muistaakseni 100 megaa. Voit käydä tyhjentämässä objectcache-taulukon phpMyAdminilla, koska se on turha. MediaWikin cache-manuaalin väliotsikko "Disabling caching" näyttää kivalta.

Käyttäjätunnusten käyttöoikeudet

Voit lisätä Toiminnot:Käyttöoikeudet-sivulla ihmisille erilaisia käyttöoikeuksia:

  • Ylläpitäjä: Ei sama asia kuin FTP- tai tietokantatunnusten hallitsija! Voi poistaa ja palauttaa sivuja, estää käyttäjiä ja käyttää osoitepaljastinta. Ylläpitäjä voi poistaa myös sivujen yksittäisiä versioita: onnistuu toiminnolla, johon pääsee (näytä tai piilota) -linkistä sivun versioiden vertailussa tai muutoshistoriassa.
  • Byrokraatti: Voi muuttaa käyttäjäryhmiä Toiminnot:Käyttöoikeudet-sivulla.
  • Häivytysoikeuden käyttäjä: (näytä tai piilota) -toimintoon tulee yksi valintaruutu lisää, "Piilota tiedot ylläpitäjiltä kuten muilta".
  • Botti: Käyttäjän muokkaukset eivät näy Tuoreet muutokset -listassa.
  • Priv: Näkee Priv-nimiavaruuden sivut, kuten Priv:Main. Toteutettu aikoja sitten purkkaviritelmällä: kannattaa katsoa LocalSettings.php-tiedostosta, millaisella.

Toiminnot:Käyttäjäryhmien oikeudet -sivulla on yksityiskohtaiset tiedot eri ryhmien oikeuksista.

FTP- ja tietokantatunnuksia ei saa antaa kenellekään, vaan koulun henkilökunta tekee sen! Ylläpitäjäoikeuksia voi antaa luotettaville ihmisille.

Vastuuntuntoisen ylläpitäjän tehtävät

Varmuuskopioi tietokanta ja ainakin LocalSettings.php-tiedosto, jos päivität ohjelmiston. Varmuuskopiointi olisi muulloinkin ihan kiva.

Pitäisi järjestää systeemi, jolla ihmiset voivat pyytää esim. omaa henkilökuvaustaan poistettavaksi – siten, että tiedät varmasti, kuka on poistopyynnön takana. Yksi mahdollisuus on laittaa etusivulle teksti "lähettäkää poistopyynnöt tänne [linkki adminin Facebook-sivulle]".

Loppuhuomiot

Juho-Samuelin puhelinnumeron löydät täältä Priv:Juho-Samuel Alho. Facebook-tunnukseni löytänet kyselemällä nykyisiltä kolmosilta. Saatan päivittää tätä ohjetekstiä, jos jäi jotain olennaista mainitsematta.

--Juho-Samuel Alho 19. marraskuuta 2013 kello 16.58 (EET)

Böö

Miksi muokkaaminen on rajoitettu sisäänkirjautuneille? Se nostaa uusien matikistien kynnystä ryhtyä muokkaamaan; joskaan pelkällä turhalla muokkaamisella ei ole ehkä itseisarvoa. Mutta esim. spämmibottien torjuntaan on muitakin keinoja, muistaakseni captcha-tarkistus on käytössä. --Juho-Samuel Alho 29. syyskuuta 2014 kello 19.08 (EEST)

Muokkaaminen on rajoitettu vain kirjautuneille, koska täten saadaan jäljitettävyyttä muokkaamiseen. Syksyn alussa ykköset hieman sotkivat wikiä, joten näin tämän tarpeelliseksi. Lisäksi viime kevään aikana erään sivua oli muokattu tuntemattomasta IP:stä, enkä tajunnut tätä spämmiksi, koska turhan moni muokkaa sivuaan IP:n takaa kirjautumatta. Uusi järjestelmä helpottaa tällaisten tapausten havaitsemista. --Henrik 1. lokakuuta 2014 kello 21.29 (EEST)