Sivujen muokkaaminen vaatii nykyään kirjautumisen. Jos sinulla ei vielä ole tunnuksia, luo sellaiset.

Ero sivun ”Maunulan yhteiskoulu ja Helsingin matematiikkalukio” versioiden välillä

Primayk
Loikkaa: valikkoon, hakuun
p (Lautapelikorjaus. Parempi?)
Rivi 5: Rivi 5:
  
  
[[Shakki]], [[Go]] ja muut erilaiset lautapelit (mm. [[Munchkin]]) ovat suosittu näky Helsingin matematiikkalukion aulassa välituntisin ja koulun jälkeen. Koulun henkilökunnalla on toisinaan vaikeuksia saada opiskelijoita lähtemään kotiin muulloinkin kuin [[kerhot|kerhopäivinä]].
+
[[Shakki]], [[Go]] ja erilaiset lautapelin sukuiset pelit (mm. [[Munchkin]], [[MTG]] ja [[Illuminati]]) ovat suosittu näky Helsingin matematiikkalukion aulassa välituntisin ja koulun jälkeen. Koulun henkilökunnalla on toisinaan vaikeuksia saada opiskelijoita lähtemään kotiin muulloinkin kuin [[kerhot|kerhopäivinä]].
  
  

Versio 15. joulukuuta 2006 kello 18.41

Maunulan yhteiskoulu ja Helsingin matematiikkalukio (entinen Viipurin Realikoulu) on Maunulassa sijaitseva matematiikkapainotteinen lukio.


Ollakseen varteenotettava matematiikkalukio mahdollisimman suurelle yleisölle, on koulun huomioitava opiskelijoiden vaatimukset. Tämän vuoksi matematiikkalukion kielitarjonta onkin äärimmäisen runsasta. Pitkä oppimäärä on mahdollista suorittaa niin englannista, ruotsista, saksasta, ranskasta kuin venäjästäkin. Lisäksi on mahdollista suorittaa lyhyt oppimäärä edellä olevien lisäksi espanjasta.


Shakki, Go ja erilaiset lautapelin sukuiset pelit (mm. Munchkin, MTG ja Illuminati) ovat suosittu näky Helsingin matematiikkalukion aulassa välituntisin ja koulun jälkeen. Koulun henkilökunnalla on toisinaan vaikeuksia saada opiskelijoita lähtemään kotiin muulloinkin kuin kerhopäivinä.


<googlemap lat="60.229936" lon="24.925393" zoom="10" controls="small" type="hybrid" selector="no"> 60.229936,24.925393 /Info\ Helsingin matematiikkalukio </googlemap>


Koululla toimivat vuodesta toiseen shakkikerho ja go-kerho. Maanantai-iltaisin opetetaan rennolla meiningillä matematiikan erikoiskursseja, joita ei tarjota Suomessa missään muualla. Kattavaan valikoimaan kuuluu muun muassa matematiikan historiaa, matriisilaskua, differentiaaliyhtälöitä, matemaattisia tietokoneohjemistoja ja ennen kaikkea matemaattista mallinnusta. Matemaattisen mallinnuksen kurssilla etsitään vastauksia moniin visaisiin pulmiin: Sortuuko pilvenpiirtäjä, jos siihen törmää lentokoneella? Kuinka kauan tulee kinkkua pitää uunissa, jotta sen sisus olisi riittävän kuuma?


Koulun liikuntasaleja voi hyödyntää myös kouluaikojen ulkopuolella. Vain opiskelijoiden aktiivisuus on rajana. Erityisesti sulkapallo ja salibandy ovat saaneet opiskelijat kokoontumaan viikottain urheilun merkeissä. Pakollista se ei onneksi kuitenkaan ole: matematiikkalukiolaisen pakollinen liikunta loppuu ensimmäisen joulun jälkeen.


Koulun ruokala on erittäin viihtyisä, ja ruoat tehdään 95-prosenttisesti paikan päällä, joten laatu on taatusti erinomainen. Joskus nälkä kuitenkin saattaa yllättää koulun jälkeen. Lyhyt maininta naapurirakennuksessa sijaitsevasta pizzeriasta ei varmasti ole pahitteeksi. ;)


Koululla järjestetään vuosittain erilaisia mukavia tapahtumia. Miltä kuulostaisi esimerkiksi vallata koulu viikonlopuksi kavereiden kanssa ja nukkua yöt opehuoneen sohvalla tai fysiikan opettajan pöydällä? Bunkkerin penkit ovat myös suosittu nukkumapaikka yön yli kestävissä tapahtumissa, kuten Matematiikan yössä tai MCM-mallinnuskilpailussa.


Monet käyvät Lapissa laskemassa talvella, mutta Matematiikkalukio pistää paremmaksi: Matematiikkalukio laskee Lapissa kesällä. Lähtö pian kevätjuhlan jälkeen reiluksi viikoksi Lappiin laskemaan. Jos tämäkään ei vielä riitä, on pian Lapin leirikoulun jälkeen mahdollisuus jatkaa matematiikan tutkimista Unkarissa. Matematiikkalukion vahvin valttikortti onkin erittäin hyvä ryhmähenki. Kaveria ei jätetä.


Jos olisi järkevää, matematiikkalukio voisi kurssitarjontansa puolesta olla myös musiikki- tai kuvataidelukio: musiikkia ja taideaineita on molempia tarjolla noin kymmenen kurssia.

Runsaan matematiikan tarjonnan vuoksi - joidenkin opiskelijoiden onneksi - tässä on kuitenkin mahdollisuus joustaa: matematiikkalukiolainen voi jättää kolmasosan musiikin ja kuvataiteen pakollisista opinnoista pois ja näin selvitä taideaineista yhdellä kurssilla molempia.


Ohjelmointitaito on kehittyvässä tietoyhteiskunnassa yhä tärkeämpää. Matematiikkalukiossa opiskelijan on mahdollista kehittää ohjelmointitaitoaan monin tavoin: Java-ohjelmointikursseille on mahdollista hypätä myös ilman minkäänlaista aiempaa kokemusta. Erityisesti matemaatikoiden suosiossa olevaa Matlab-ohjelmointia opitaan matemaattisten tietokoneohjelmistojen kurssilla. Opiskelijoilla on oikeus Matlab-lisenssiin opintojen ajaksi.


Maunula.png

On huomattavaa, että Helsingin matematiikkalukion salainen suunnitelma on vallata Maunulan kaupunginosa kokonaisuudessaan.


Iän karttuessa Matematiikkalukion erinoimaisen sijainnin voi hyödyntää entistä paremmin: ajokortti on mahdollista suorittaa läheiseen autokouluun erikoishintaan. Lisäksi näin suoritettu kurssi sisällytetään lukio-opintoihin.


Matematiikkalukiolaiset sijoittuvat vuodesta toiseen kärkisijoille erilaisissa matematiikkakilpailuissa. Jo kolmena peräkkäisenä vuonna menestys on ollut uskomatonta: 40% Suomen 5-henkisestä matematiikkaolympialaisjoukkueesta on tullut Matematiikkalukiosta, eikä kovin suurta muutosta varmasti ole tulossa ainakaan lähivuosina. Suomen kansainvälinen menestys on siis pitkälti Matematiikkalukion ansiota.


Intohimoisimmille matikisteille järjestetään koulussa järjestettävän opetuksen lisäksi kilpailuvalmennusta Päivölän kansanopistolla. Nämäkin opinnot voi luonnollisesti hyväksilukea lukio-opintoihin. Ei ole lainkaan tavatonta, että matematiikkalukiolaisella on yli puolet kursseista luonnontieteellisiä aineita.


Matematiikkalukioon päästäkseen ei kuitenkaan tarvitse olla mikään ruudinkeksijä entuudestaan. Riittää, että on edes vähän kiinnostunut matematiikasta. Pakollisia matematiikan kursseja on tieteellisen tutkielman kirjoitukseen valmistavan kurssin lisäksi ainoastaan ne kurssit, joiden keskeisestä aihepiiristä voi tulla kysymyksiä yo-kirjoituksiin, ja joita ilman ei ole järkevää lähteä tutkintoa suorittamaan.


Jos jostain syystä putoaa kelkasta, opiskelutoverit ja opettajat auttavat varmasti. Jos kuitenkin motivaatio lopahtaa täydellisesti eikä ole halukas yrittämään, on turvallista tietää myös yleislukioon vaihtamisen olevan mahdollista ja vaivatonta.


Helsingin matematiikkalukion opiskelijoita ja opettajia


Kouluun hakemisesta lisätietoja koulun verkkosivulla osoitteessa http://www.mayk.edu.hel.fi/.

Koulu sijaitsee erinomaissa paikassa myös kulkuyhteyksien suhteen.

Koulun rehtori on Jouko Jauhiainen, kerrassaan mukava mies.


MAYK - Koulun sivut