Sivujen muokkaaminen vaatii nykyään kirjautumisen. Jos sinulla ei vielä ole tunnuksia, luo sellaiset.

Ero sivun ”Helsingin matematiikkalukio” versioiden välillä

Primayk
Loikkaa: valikkoon, hakuun
p (matematiikkalukio kirjoitetaan pienellä)
 
(10 välissä olevaa versiota 6 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
Helsingin matematiikkalukio on lyhennysmerkintä [[Maunulan yhteiskoulu ja Helsingin matematiikkalukio|Maunulan yhteiskoulun ja Helsingin matematiikkalukion]] matematiikkalinjalle.
+
'''Helsingin matematiikkalukio''' on [[Maunula|Maunulassa]] sijaitseva Maunulan yhteiskoulun (yläaste+yleislukio) yhteydessä toimiva lukio, jossa opiskelu on kivaa, opiskelukaverit ovat rentoja ja opettajia tulee ikävä jo lukioaikana. Koulun rehtori on Carita Jalasto. Kaikkiin kouluihin voi viitata lyhenteellä '''MAYK ja HelMa'''.
  
Helsingin matematiikkalukio sijaitsee [[Maunula|Maunulassa]] hyvien kulkuyhteyksien varrella. Seuraavassa erittäin vaillinainen lista: (Lisää omasi!)
+
Koulun avarassa aulassa on pöytiä, joiden ääressä lukuiset ihmiset ovat oppineet tuntemaan toisensa läheisesti. [[Šakki]], [[Go]] ja erilaiset lautapelin sukuiset pelit (mm. [[Munchkin]], [[MTG]] ja [[Illuminati]]) koristavat pöytiä välituntisin ja koulun jälkeen. Šakkikellojen läiske erottuu selvästi taustaäänistä, kunnes jostain kuuluu riemuisa voitonkiljaisu. Koulun henkilökunnalla on toisinaan vaikeuksia saada opiskelijoita lähtemään kotiin muulloinkin kuin [[kerhot|kerhopäivinä]].
  
* Itäkeskus: 550 tai esim. metrolla rautatieasemalle tai Sörnäisiin (ei 63) - (62,63,66A,67,516)
+
<display_map zoom="10">60.229936,24.925393~ ~ ~ ~ ~Maunulan yhteiskoulu ja Helsingin matematiikkalukio</display_map>
* Keskusta: (62,63,66A,67,516) tai junalla Oulunkylään - (550,52(A))
+
* Konala: 51, tai sitten 39 - 550
+
* Malmi: 512(A) tai esim. junalla Oulunkylään - (550,52(A))
+
* Pukinmäki: 512(A)
+
* Suutarila: 70V
+
* Viikki: 550,52A
+
  
* Otaniemi: 512A
+
Koululla toimivat vuodesta toiseen [[šakkikerho]] ja [[go-kerho]]. [[Matematiikkamaanantai|Maanantai-iltaisin]] opetetaan rennolla meiningillä [[erikoiskurssit|matematiikan erikoiskursseja]], joita ei tarjota Suomessa missään muualla. Kattavaan valikoimaan kuuluu muun muassa matematiikan historiaa, matriisilaskua, differentiaaliyhtälöitä, matemaattisia tietokoneohjemistoja ja ennen kaikkea matemaattista mallinnusta. Matemaattisen mallinnuksen kurssilla etsitään vastauksia moniin visaisiin pulmiin: Sortuuko pilvenpiirtäjä, jos siihen törmää lentokoneella? Kuinka kauan tulee kinkkua pitää uunissa, jotta sen sisus olisi riittävän kuuma?
* Leppävaara: 512(A)
+
  
* Tikkurila: Junalla Oulunkylään - (550,52(A))
+
Ollakseen varteenotettava matematiikkalukio mahdollisimman suurelle yleisölle, on koulun huomioitava opiskelijoiden vaatimukset. Tämän vuoksi matematiikkalukion kielitarjonta onkin äärimmäisen runsasta. Pitkä oppimäärä on mahdollista suorittaa niin englannista, ruotsista, saksasta, ranskasta kuin venäjästäkin. Lisäksi on mahdollista suorittaa lyhyt oppimäärä edellä olevien lisäksi espanjasta.
  
* Hyvinkää: Juna, 22
+
Koulun liikuntasaleja voi hyödyntää myös kouluaikojen ulkopuolella. Vain opiskelijoiden aktiivisuus on rajana. Erityisesti sulkapallo ja salibandy ovat saaneet opiskelijat kokoontumaan viikottain urheilun merkeissä. Pakollista se ei onneksi kuitenkaan ole: matematiikkalukiolaisen pakollinen liikunta loppuu ensimmäisten kolmen jakson jälkeen.
  
Katso toki myös [http://www.reittiopas.fi/ Reittiopas].
+
Koulun ruokala on erittäin viihtyisä. Ruoat tehdään 95-prosenttisesti paikan päällä, ja laatu on taatusti erinomaista. Joskus pitkän päivän jälkeen nälkä kuitenkin yllättää. Onneksi naapurissa on ruokakauppa, kahvila-konditoria ja pizzeria. Koulun aulasta saa myös kahvia, limonadia, halpaa välipalaa sekä muuta makoisaa purtavaa.
 +
<!--
 +
Koululla järjestetään vuosittain erilaisia mukavia tapahtumia. Miltä kuulostaisi esimerkiksi vallata koulu viikonlopuksi kavereiden kanssa ja nukkua yöt opehuoneen sohvalla tai fysiikan opettajan pöydällä? [[Bunkkeri]]n penkit ovat myös suosittu nukkumapaikka yön yli kestävissä tapahtumissa, kuten [[Matematiikan yö]]ssä tai [[MCM|MCM-mallinnuskilpailussa]].
 +
-->
 +
Monet käyvät Lapissa laskemassa talvella, mutta matematiikkalukio pistää paremmaksi: matematiikkalukio laskee Lapissa kesällä. Lähtö reiluksi viikoksi [[Lapin leirikoulu|Lappiin laskemaan]] on pian kevätjuhlan jälkeen. Ja kokeenhan voi halutessaan tehdä vaikka saunassa... Jos tämäkään ei vielä riitä, on pian [[Lapin leirikoulu]]n jälkeen mahdollisuus jatkaa matematiikan tutkimista [[Unkari]]ssa. Leirikoulut ovatkin omiaan kasvattamaan ryhmän yhteishenkeä. Matematiikkalukiossa kaveria ei jätetä.
 +
 
 +
Matematiikkalukio voisi kurssitarjontansa puolesta olla myös musiikki- tai kuvataidelukio: musiikkia ja taideaineita on molempia tarjolla noin kymmenen kurssia. Koululla on mahdollisuus soittaa kitaraa, pianoa, bassoa ja muita soittimia orkesterissa ja vapaa-ajalla.
 +
 
 +
Runsaan matematiikan tarjonnan vuoksi - joidenkin opiskelijoiden onneksi - tässä on kuitenkin mahdollisuus joustaa: matematiikkalukiolainen voi jättää kolmasosan musiikin ja kuvataiteen pakollisista opinnoista pois ja näin selvitä taideaineista yhdellä kurssilla molempia.
 +
 
 +
Ohjelmointitaito on kehittyvässä tietoyhteiskunnassa yhä tärkeämpää. Matematiikkalukiossa opiskelijan on mahdollista kehittää ohjelmointitaitoaan monin tavoin: Java-ohjelmointikursseille on mahdollista hypätä myös ilman minkäänlaista aiempaa kokemusta. Erityisesti matemaatikoiden suosiossa olevaa Matlab-ohjelmointia opitaan matemaattisten tietokoneohjelmistojen kurssilla. Opiskelijoilla on oikeus Matlab-lisenssiin opintojen ajaksi.
 +
 
 +
[[Image:Maunula.png|thumb]]
 +
Iän karttuessa matematiikkalukion erinoimaisen sijainnin voi hyödyntää entistä paremmin: ajokortti on mahdollista suorittaa läheiseen autokouluun erikoishintaan. Lisäksi näin suoritettu kurssi sisällytetään lukio-opintoihin.
 +
 
 +
Matematiikkalukiolaiset sijoittuvat vuodesta toiseen kärkisijoille erilaisissa matematiikkakilpailuissa. [http://www.maol.fi MAOLin] vuosittaisen matematiikkakilpailun [[kilpailutuloksia|tuloslistojen]] mukaan matematiikkalukiolaiset ovat Suomen ehdotonta eliittiä. Lähtötasolla tämä ei selity: matematiikkalukiossa tehdään ihmeitä.
 +
Jo kolmena peräkkäisenä vuonna kolmannes Suomen 6-henkisestä matematiikkaolympialaisjoukkueesta on tullut matematiikkalukiosta. Matemaattisessa mallinnuksessa matematiikkalukion opiskelijat yltävät koko maailman parhaiden yliopistojen tasolle.
 +
 
 +
Intohimoisimmille [[matikisti|matikisteille]] järjestetään koulussa järjestettävän opetuksen lisäksi [[matematiikkavalmennus|kilpailuvalmennusta]] [[Päivölä]]n kansanopistolla. Nämäkin opinnot voi luonnollisesti hyväksilukea lukio-opintoihin. Ei ole lainkaan tavatonta, että matematiikkalukiolaisella on yli puolet kursseista luonnontieteellisiä aineita.
 +
 
 +
Matematiikkalukioon päästäkseen ei kuitenkaan tarvitse olla mikään ruudinkeksijä entuudestaan. Riittää, että on edes vähän kiinnostunut matematiikasta. Pakollisia matematiikan kursseja ovat tieteellisen tutkielman kirjoitukseen valmistavan kurssin lisäksi ainoastaan ne kurssit, joiden keskeisestä aihepiiristä voi tulla kysymyksiä yo-kirjoituksiin, ja joita ilman ei ole järkevää lähteä tutkintoa suorittamaan.
 +
 
 +
Jos jostain syystä putoaa kelkasta, opiskelutoverit ja opettajat auttavat varmasti. Jos kuitenkin motivaatio lopahtaa täydellisesti eikä ole halukas yrittämään, on turvallista tietää myös yleislukioon vaihtamisen olevan mahdollista ja vaivatonta.
 +
 
 +
== Katso myös ==
 +
<!--*Kouluun hakemisesta lisätietoja koulun verkkosivulla osoitteessa [http://www.mayk.edu.hel.fi/ml_esite.html http://www.mayk.edu.hel.fi/]{{kuollut linkki}}.-->
 +
*[http://www.mayk.fi/ Koulun sivut]
 +
*[[Henkilöt|Koulun opiskelijoita ja opettajia]]
 +
*[[Helsingin matematiikkalukio,_kulkuyhteydet|Kulkuyhteydet koululle]]. Koulu sijaitsee erinomaissa paikassa myös kulkuyhteyksien suhteen.
 +
*[[Primayk-galleria|Primayk-galleriasta]] löytyy valokuvia koulun toiminnasta.

Nykyinen versio 13. elokuuta 2015 kello 21.57

Helsingin matematiikkalukio on Maunulassa sijaitseva Maunulan yhteiskoulun (yläaste+yleislukio) yhteydessä toimiva lukio, jossa opiskelu on kivaa, opiskelukaverit ovat rentoja ja opettajia tulee ikävä jo lukioaikana. Koulun rehtori on Carita Jalasto. Kaikkiin kouluihin voi viitata lyhenteellä MAYK ja HelMa.

Koulun avarassa aulassa on pöytiä, joiden ääressä lukuiset ihmiset ovat oppineet tuntemaan toisensa läheisesti. Šakki, Go ja erilaiset lautapelin sukuiset pelit (mm. Munchkin, MTG ja Illuminati) koristavat pöytiä välituntisin ja koulun jälkeen. Šakkikellojen läiske erottuu selvästi taustaäänistä, kunnes jostain kuuluu riemuisa voitonkiljaisu. Koulun henkilökunnalla on toisinaan vaikeuksia saada opiskelijoita lähtemään kotiin muulloinkin kuin kerhopäivinä.

Ladataan karttaa...

Koululla toimivat vuodesta toiseen šakkikerho ja go-kerho. Maanantai-iltaisin opetetaan rennolla meiningillä matematiikan erikoiskursseja, joita ei tarjota Suomessa missään muualla. Kattavaan valikoimaan kuuluu muun muassa matematiikan historiaa, matriisilaskua, differentiaaliyhtälöitä, matemaattisia tietokoneohjemistoja ja ennen kaikkea matemaattista mallinnusta. Matemaattisen mallinnuksen kurssilla etsitään vastauksia moniin visaisiin pulmiin: Sortuuko pilvenpiirtäjä, jos siihen törmää lentokoneella? Kuinka kauan tulee kinkkua pitää uunissa, jotta sen sisus olisi riittävän kuuma?

Ollakseen varteenotettava matematiikkalukio mahdollisimman suurelle yleisölle, on koulun huomioitava opiskelijoiden vaatimukset. Tämän vuoksi matematiikkalukion kielitarjonta onkin äärimmäisen runsasta. Pitkä oppimäärä on mahdollista suorittaa niin englannista, ruotsista, saksasta, ranskasta kuin venäjästäkin. Lisäksi on mahdollista suorittaa lyhyt oppimäärä edellä olevien lisäksi espanjasta.

Koulun liikuntasaleja voi hyödyntää myös kouluaikojen ulkopuolella. Vain opiskelijoiden aktiivisuus on rajana. Erityisesti sulkapallo ja salibandy ovat saaneet opiskelijat kokoontumaan viikottain urheilun merkeissä. Pakollista se ei onneksi kuitenkaan ole: matematiikkalukiolaisen pakollinen liikunta loppuu ensimmäisten kolmen jakson jälkeen.

Koulun ruokala on erittäin viihtyisä. Ruoat tehdään 95-prosenttisesti paikan päällä, ja laatu on taatusti erinomaista. Joskus pitkän päivän jälkeen nälkä kuitenkin yllättää. Onneksi naapurissa on ruokakauppa, kahvila-konditoria ja pizzeria. Koulun aulasta saa myös kahvia, limonadia, halpaa välipalaa sekä muuta makoisaa purtavaa. Monet käyvät Lapissa laskemassa talvella, mutta matematiikkalukio pistää paremmaksi: matematiikkalukio laskee Lapissa kesällä. Lähtö reiluksi viikoksi Lappiin laskemaan on pian kevätjuhlan jälkeen. Ja kokeenhan voi halutessaan tehdä vaikka saunassa... Jos tämäkään ei vielä riitä, on pian Lapin leirikoulun jälkeen mahdollisuus jatkaa matematiikan tutkimista Unkarissa. Leirikoulut ovatkin omiaan kasvattamaan ryhmän yhteishenkeä. Matematiikkalukiossa kaveria ei jätetä.

Matematiikkalukio voisi kurssitarjontansa puolesta olla myös musiikki- tai kuvataidelukio: musiikkia ja taideaineita on molempia tarjolla noin kymmenen kurssia. Koululla on mahdollisuus soittaa kitaraa, pianoa, bassoa ja muita soittimia orkesterissa ja vapaa-ajalla.

Runsaan matematiikan tarjonnan vuoksi - joidenkin opiskelijoiden onneksi - tässä on kuitenkin mahdollisuus joustaa: matematiikkalukiolainen voi jättää kolmasosan musiikin ja kuvataiteen pakollisista opinnoista pois ja näin selvitä taideaineista yhdellä kurssilla molempia.

Ohjelmointitaito on kehittyvässä tietoyhteiskunnassa yhä tärkeämpää. Matematiikkalukiossa opiskelijan on mahdollista kehittää ohjelmointitaitoaan monin tavoin: Java-ohjelmointikursseille on mahdollista hypätä myös ilman minkäänlaista aiempaa kokemusta. Erityisesti matemaatikoiden suosiossa olevaa Matlab-ohjelmointia opitaan matemaattisten tietokoneohjelmistojen kurssilla. Opiskelijoilla on oikeus Matlab-lisenssiin opintojen ajaksi.

Maunula.png

Iän karttuessa matematiikkalukion erinoimaisen sijainnin voi hyödyntää entistä paremmin: ajokortti on mahdollista suorittaa läheiseen autokouluun erikoishintaan. Lisäksi näin suoritettu kurssi sisällytetään lukio-opintoihin.

Matematiikkalukiolaiset sijoittuvat vuodesta toiseen kärkisijoille erilaisissa matematiikkakilpailuissa. MAOLin vuosittaisen matematiikkakilpailun tuloslistojen mukaan matematiikkalukiolaiset ovat Suomen ehdotonta eliittiä. Lähtötasolla tämä ei selity: matematiikkalukiossa tehdään ihmeitä. Jo kolmena peräkkäisenä vuonna kolmannes Suomen 6-henkisestä matematiikkaolympialaisjoukkueesta on tullut matematiikkalukiosta. Matemaattisessa mallinnuksessa matematiikkalukion opiskelijat yltävät koko maailman parhaiden yliopistojen tasolle.

Intohimoisimmille matikisteille järjestetään koulussa järjestettävän opetuksen lisäksi kilpailuvalmennusta Päivölän kansanopistolla. Nämäkin opinnot voi luonnollisesti hyväksilukea lukio-opintoihin. Ei ole lainkaan tavatonta, että matematiikkalukiolaisella on yli puolet kursseista luonnontieteellisiä aineita.

Matematiikkalukioon päästäkseen ei kuitenkaan tarvitse olla mikään ruudinkeksijä entuudestaan. Riittää, että on edes vähän kiinnostunut matematiikasta. Pakollisia matematiikan kursseja ovat tieteellisen tutkielman kirjoitukseen valmistavan kurssin lisäksi ainoastaan ne kurssit, joiden keskeisestä aihepiiristä voi tulla kysymyksiä yo-kirjoituksiin, ja joita ilman ei ole järkevää lähteä tutkintoa suorittamaan.

Jos jostain syystä putoaa kelkasta, opiskelutoverit ja opettajat auttavat varmasti. Jos kuitenkin motivaatio lopahtaa täydellisesti eikä ole halukas yrittämään, on turvallista tietää myös yleislukioon vaihtamisen olevan mahdollista ja vaivatonta.

Katso myös