Sivujen muokkaaminen vaatii nykyään kirjautumisen. Jos sinulla ei vielä ole tunnuksia, luo sellaiset.
Keskustelu käyttäjästä:Henrik
Sisällysluettelo
Uudelle ylläpitäjälle
Lisäsin Henrik-tunnuksen ryhmiin byrokraatti, ylläpitäjä ja häivytysoikeuden käyttäjä (oikeuksista lisää alapuolella). Jos luot uuden tunnuksen, niin käyttöoikeuksia voi lisäillä ja poistaa sivulla Toiminnot:Käyttöoikeudet. FTP- ja tietokantatunnuksia kysele Kaijolta.
MediaWikin sivujen muotoilukeinot kannattaa opetella – ne löytyvät Juho-Samuelin kirjoittamina sivulta Ohje:Kuinka sivuja muokataan. Muokkaamista ja ylläpitotyökalujen käyttöä voi harjoitella Hiekkalaatikossa. MediaWikin manuaali ja uudet versiot löytyvät MediaWiki.org -sivustolta. Sivustolta löytyy erilaisia laajennuksia ohjelmistoon ja niiden asennusohjeet.
Toiminnot:Tuoreet muutokset -sivua täytyy seurata tiheästi. (ero | historia) -kohdan ero-nappulasta pääsee katsomaan, mitä muutoksessa tapahtui (esimerkki muutoksesta). Sivun muutoshistoriassa (esimerkki historiasta) näkyvä edell. -linkki näyttää saman. Primaykia on takavuosina sotkettu nykyisten kolmosten toimesta, ja joskus luultavasti ilmenee toimivaksi asti suunniteltua automatisoitua spämmäystä. Osoitepaljastimella eli Tarkista käyttäjä -toiminnolla näkee, mistä IP-osoitteista käyttäjätunnukset ovat muokanneet (rajoitettu ylläpitäjät-käyttäjäryhmälle).
Kommunismista kirjoittaminen Primaykiin on kielletty koulun IRC-kanavan taholta.
Ohjelmiston asetukset
MediaWikin asetukset ovat sivulla LocalSettings.php. Tiedoston keskeisimmät ominaisuudet: http://www.mediawiki.org/wiki/LocalSettings.php
Tietokantaan: http://primayk.mayk.fi/phpmyadmin – tunnuksen ja salasanan löydät FTP:llä. Jos et löydä oikeaa tiedostoa, ota yhteyttä Juho-Samueliin.
Tietokannan suositeltu koko on muistaakseni 100 megaa. Voit käydä tyhjentämässä objectcache-taulukon phpMyAdminilla, koska se on turha. MediaWikin cache-manuaalin väliotsikko "Disabling caching" näyttää kivalta.
Käyttäjätunnusten käyttöoikeudet
Voit lisätä Toiminnot:Käyttöoikeudet-sivulla ihmisille erilaisia käyttöoikeuksia:
- Ylläpitäjä: Ei sama asia kuin FTP- tai tietokantatunnusten hallitsija! Voi poistaa ja palauttaa sivuja, estää käyttäjiä ja käyttää osoitepaljastinta. Ylläpitäjä voi poistaa myös sivujen yksittäisiä versioita: onnistuu toiminnolla, johon pääsee (näytä tai piilota) -linkistä sivun versioiden vertailussa tai muutoshistoriassa.
- Byrokraatti: Voi muuttaa käyttäjäryhmiä Toiminnot:Käyttöoikeudet-sivulla.
- Häivytysoikeuden käyttäjä: (näytä tai piilota) -toimintoon tulee yksi valintaruutu lisää, "Piilota tiedot ylläpitäjiltä kuten muilta".
- Botti: Käyttäjän muokkaukset eivät näy Tuoreet muutokset -listassa.
- Priv: Näkee Priv-nimiavaruuden sivut, kuten Priv:Main. Toteutettu aikoja sitten purkkaviritelmällä: kannattaa katsoa LocalSettings.php-tiedostosta, millaisella.
Toiminnot:Käyttäjäryhmien oikeudet -sivulla on yksityiskohtaiset tiedot eri ryhmien oikeuksista.
FTP- ja tietokantatunnuksia ei saa antaa kenellekään, vaan koulun henkilökunta tekee sen! Ylläpitäjäoikeuksia voi antaa luotettaville ihmisille.
Vastuuntuntoisen ylläpitäjän tehtävät
Varmuuskopioi tietokanta ja ainakin LocalSettings.php-tiedosto, jos päivität ohjelmiston. Varmuuskopiointi olisi muulloinkin ihan kiva.
Pitäisi järjestää systeemi, jolla ihmiset voivat pyytää esim. omaa henkilökuvaustaan poistettavaksi – siten, että tiedät varmasti, kuka on poistopyynnön takana. Yksi mahdollisuus on laittaa etusivulle teksti "lähettäkää poistopyynnöt tänne [linkki admininin Facebook-sivulle]".
Loppuhuomiot
Juho-Samuelin puhelinnumeron löydät täältä Priv:Juho-Samuel Alho. Facebook-tunnukseni löytänet kyselemällä nykyisiltä kolmosilta. Saatan päivittää tätä ohjetekstiä, jos jäi jotain olennaista mainitsematta.
--Juho-Samuel Alho 19. marraskuuta 2013 kello 16.58 (EET)