Sivujen muokkaaminen vaatii nykyään kirjautumisen. Jos sinulla ei vielä ole tunnuksia, luo sellaiset.

Keskustelu:Primayk

Primayk
Ohjattu sivulta Primaykista keskustelu
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Ajattelin avata keskustelua Primaykista ja sen tulevaisuudesta hieman artikkelin Matematiikkalukiosta keskustelu hengessä. (Näin saatiin muuten yksi yksinäinen sivu pois, vaikka uusi tulikin tilalle. Kohta siitäkin päästään eroon, kun linkitän tämän etusivulle.) Wikisoftan ylläpitäjää ei käsittääkseni tällä hetkellä ole, ja lisäksi käyttäjien aktiivisuus Primaykissa on laskenut wikin alkuajoista. Myöskään pelastajiksi toivotut nykyiset ykköset eivät ole innostuneet luomaan henkilöartikkelejakaan sen enempää kuin nykyiset kakkoset. Muita kuin henkilöartikkeleja luodaan erittäin vähän.

Pohdinkin, onko ihmisillä kiinnostusta Primaykiin muun kuin etusivun tiedotuspalstan osalta. Kiinnostaisiko matematiikkalukion nykyisiä opiskelijoita luoda uusia artikkeleja matematiikkalukioon ja sen kulttuuriin, kuten myös matemaattiseen kulttuuriin ylipäätään, liittyen tai päivittää jo vanhentuneita artikkeleja? Tai olisiko joku kiinnostunut Primaykin käyttämän, MakeGhon ansiokkaasti muokkaaman, wikisoftan ylläpidosta? Itse voisin muutoin tähän toimeen ryhtyä, mutta en osaa siinä tarvittavia taitoja.

Nykyisten matematiikkalukiolaisten aktivoitumisen ohella olisi toki mukavaa, jos Primaykissa silloin tällöin pistäytyvät entisetkin opiskelijat päivittäisivät henkilöartikkelinsa ajanmukaisiksi tai vaikka kirjoittaisivat itsestään artikkelin, jos sellaista ei vielä ole. Joidenkin mielestä se voi olla liikaa vaadittu, mutta minusta se ei ole (naiivia?).

Luulen, että monien mielestä tämän keskustelun aloittajan olisi pitänyt olla Primayk-byrokraatti tai -admin, mutta päätin nyt kuitenkin aloittaa tämän, koska Primaykin käyttäjäaktiivisuuden hiipuminen on pohdituttanut itseäni jo jonkin aikaa. Jos jotkut ovat sitä mieltä, että tämä keskustelu (ainakin tähän saakka tosin yksinpuhelu) on turha, tai että tätä keskustelua ei pitäisi käydä, olen pahoillani.

Innoitus tämän artikkelin luomiseen syntyi kun löysin luettelot yksinäiset sivut ja kauan muokkaamattomat sivut. Niistä voisivat Primaykin laajentamisesta ja ajanmukaistamisesta kiinnostuneet aloittaa, kuten myös puuttuvista sivuista. Itsekin aion näin tehdä silloin, kun aikaa on. Nyt toivoisin keskustelua aiheesta, vaikken kyllä erityisemmin usko, että sitä syntyy.

-- NVI

Olisi mielestäni hyvä saada lisää matematiikkalukion kulttuuriin liittyviä artikkeleja muun muassa siksi, että tulevat oppilaat voisivat näin löytää esim. uusia harrastuksia. Asiaa helpottaisi huomattavasti, jos puuttuvien artikkelien listaa päivitettäisiin.

-- Mathfreak'

Puuttuvien artikkelien listan ohella on olemassa myös softan generoima luettelo halutut sivut, joka saattaisi myös osoittautua hyväksi lähteeksi. En kuitenkaan kannata henkilösivujen tekemistä muille kuin itselleen. Luettelo virheellisistä ohjauksista on myös olemassa, mutta virheelliset ohjaukset eivät luettelon pituuden puolesta vaikuttaisi olevan ongelma tällä hetkellä.

-- NVI

Primayk olisi ehdottoman hyvä saada jaloilleen, siitä olisi paljon iloa perinteiden siirtäjänä ja tietopankkina. Pistetään talkoot pystyyn! Voisimme aloittaa kirjaamalla, mitä kaikkea olisi hyvä olla. Mielestäni henkilösivujen puute ei ole hirveän suuri ongelma, tämä ei kuitenkaan ole mikään FB/G+ -klooni. Itse kaipaisin monia päivitettäväksi / lisättäväksi, laitoin listan. Täydentäkää (ja tehkää!).

--Ville Tilvis

Mites tuos blokus-turnaussivun tehnyt Nuori Matikisti? ;) Vaikuttaisi potentiaaliselta primayk-ftp-tunnuksenhaltijalta. Ahdistelkaa häntä. Jos en olisi täällä töissä, ahdistelisin itse. Härskisti.

--Matti Kaijomaa

Keskustelua Primaykiin tulvivasta spammista

Voisiko joku osaava estää Primaykin spammit, nitä tulee nykyään monta päivittäin? Tarkoitan siis uusia käyttäjäsivuja, joihin postataan jotakin ulkomaalaisia mainoksia.

-- Mathfreak'

Arvelisin, että helpointa olisi tehdä wikisoftaan muutos jonka myötä tavallisten artikkelien muokkaaminen vaatisi priv-rekisteröitymisen, mutta niiden lukeminen ei. Saatan kyllä olla väärässä (ts. kyseinen muutos voikin olla vaikea toteuttaa). Asiaa kannattaisi varmaankin kysyä joltakulta, joka pääsee käsiksi Primaykin pohjana olevaan ohjelmistoon.

-- NVI

Itse asiassa kaikki spammaukset on tehty käyttäjänimillä, joten se ei varmaankaan ratkaisisi ongelmaa. Pystyisikö Primaykin muokkaamista varten olla vaikkapa jokin suomenkielinen kysymys (nykyisin sitä vartenhan tarvitsee vain laskea yhteenlasku)? Jonkun, joka pystyy tekemään tämän, pitäisi tosiaan tehdä asialle jotain.

-- Mathfreak'

Tarkoitin siis tosiaan rekisteröityminen + priv-rekisteröityminen. Priv-rekisteröityminenhän on kaiken lisäksi "ulkoistettu", joten botit tuskin löytäisivät sitä, vaikka pystyisivät jollakin yritys-erehdysmenetelmällä priv-rekisteröitymiskysymykseen vastaamaan.

-- NVI 14:26, 19 March 2012 (EET)

Tunnusten osoitteet ovat eri maista, joten säädin toistaiseksi niin, että ainoastaan vahvistetut (Priv) tunnukset voivat luoda uusia sivuja. Kysynkin nyt, että haluatteko uusien sivujen luonnin sallituksi myös anonyymeille, jos laitetaan tehokkaampi captcha-tarkistus? Jos spämmeri on botti, niin esimerkiksi kuvatiedostona esitetty merkkijono toimisi, ja on kokeilemisen arvoinen.

--Juho-Samuel Alho 11:34, 24 March 2012 (EET)

Kokeillaanpa vapauttaa sivujen luonti. Jos spämmäys alkaa uudelleen, voidaan miettiä captcha-tarkistuksen parantamista. Suomenkielinen kysymys olisi luullakseni paras ja vähiten raskas. (edit: Laitoin siihen suomenkielisen kysymyksen.)

--Juho-Samuel Alho 25. kesäkuuta 2012 kello 22.34 (EEST)

Muokkausoikeuksien rajoitus

Wikisoftaan on helppoa lisätä erilaisia laajennuksia, mikä luonnollisesti vaatii pääsyn asetustiedostoihin ym. Tässä muutamia hyödylliseltä vaikuttavia:

  • CheckUser - oikeutettu käyttäjä saa tietyn käyttäjätunnuksen käyttämät IP-osoitteet selville, ja ne voi estää, mikäli se on mielekästä.
  • ConfirmAccount - oikeutetun käyttäjän on vahvistettava uudet käyttäjätunnukset, ennen kuin niillä voi muokata. En ole itse käyttänyt tätä laajennusta, joten en osaa arvostella sitä. Vaihtoehtoinen tapa spämmin estämiseksi voisi olla, että käyttäjätunnusten luonti estetään, ja niitä saa vain pyytämällä ylläpitäjältä tms. henkilökohtaisesti.

Sivujen muokkausoikeuden saa rajoitettua rekisteröityneille käyttäjille muokkaamalla LocalSettings.php-asetustiedostoa (ohje). En nyt suoranaisesti ehdota, että lähdettäisiin heti rajoittamaan; ennemmin lisäillään sysop-oikeuksia aktiivikäyttäjille.

--Juho-Samuel Alho 22:56, 18 March 2012 (EET)

Lisäilin muutamalle käyttäjälle oikeuksia. (NVI, Mathfreak', Ville Tilvis). Saa ne poiskin, jos eivät miellytä. Päivitin myös wikisoftan, joten huomauttakaa mikäli jokin ei toimi!

--Juho-Samuel Alho 15:13, 23 March 2012 (EET)

Primaykin käyttötarkoituksesta

Otin vapauden poistaa tuoreen pilaksi tarkoitetun sivun ja muutenkin näkisin Primaykin tarkoituksen enemmänkin käytännönläheisenä tietopakettina matematiikkalukioon liittyvistä ajankohtaisista asioista ja perinteistä yleisemmin, sisältäen kuitenkin myös henkilösivuja ja relevanttia historiatietoa. Mielestäni tämä ei sisällä pilailusivuja tai muuta materiaalia, jonka kytkös matematiikkalukioon on hyvin hatara tai olematon, olkoonkin, että etusivu kertoo Primaykin olevan tietokanta "kaikesta mahdollisesta." Onko tällaiselle käytännölle kannatusta tai vastalauseita?

--NVI 22:00, 6 April 2012 (EEST)

Ja vielä edelliseen kommenttiini lisätäkseni, näkisin Primaykin myös sivuna, joka tarjoaa jonkinlaisen näköalan siihen, millainen matematiikkalukio on opiskelupaikkana matematiikkalukioon hakemista harkitseville yhdeksäsluokkalaisille. Itse löysin Primaykin jo ennen matematiikkalukioon tuloani (siitä on aikaa...) ja asialliset artikkelit esim. matematiikan yöstä vaikuttivat myönteisesti kuvaan, joka minulle muodostui matematiikkalukiosta ja edesauttoivat päätöstäni hakea matematiikkalukioon. Hienovaraisessa huumorissa siellä täällä artikkelien leipätekstin seassa ei toki ole mielestäni mitään vikaa Primaykia ajatellen ja vähemmän tilannesidonnaiselle (kuin poistamani artikkeli) huumorille on myös etusivulla varattu oma kategoriansa. Yleisesti ottaen, ja myös mainitsemaani matematiikkalukiosta peruskoulun päättäville muodostuvaa kuvaa ajatellen toivosin Primaykin pysyvän ja kehittyvän selkeänä ja informatiivisena asiakokonaisuutena.

--NVI 22:19, 6 April 2012 (EEST)

Aprillipilat on kyllä syytä roskittaa huhtikuun ensimmäisen jälkeen, mutta ehkä olisi kivempi merkitä ne arkistoiduiksi (jollakin tämän tapaisella) kuin poistaa kokonaan näkyviltä. Ihan ilonpidon vuoksi. :)

--Juho-Samuel Alho 6. huhtikuuta 2012 kello 22.51 (EEST)

Ai tuollainenkin on olemassa, en tiennytkään. Mutta en kyllä muista täällä ennen aprillipiloja nähneeni, että sinällään toistaiseksi kyseessä lienee yksittäistapaus. Ja tuollainen sivu saattaisi myös antaa jollekulle ulkopuoliselle väärän kuvan matematiikkalukiosta väittämällä ykkösten osaamistasoa matematiikassa heikoksi (kyllähän te osaatte matematiikkaa, right?).

--NVI 23:17, 6 April 2012 (EEST)

Siis ei tuota arkistomallinetta vielä ole - linkkasin Wikipediaan - mutta sen voi tehdä. Ja luulisin, että tuollaiset antavat päin vastoin ykkösistä sen kuvan, että ollaan niin hyviä, että on ihan varaa vitsailla. (Ei toki mene täysin realistisen mielikuvan piikkiin tämäkään.)

--Juho-Samuel Alho 7. huhtikuuta 2012 kello 11.00 (EEST)

Hmm... voihan sen noinkin ajatella kyllä, mutta loppujen lopuksihan tuo palautuu klassiseen kysymykseen psykologisen päättelyn kerrosten määrästä mod 2. Joka tapauksessa näkisin, että aprillipiloille yms. on olemassa muitakin, soveltuvampia paikkoja kuin Primayk. Esim. muuan Zuckerberg kuuluu kehittäneen jotain vähemmän keskeisille tiedoille tarkoitettua sivustoa, en ole siihen tarkemmin perehtynyt, mutta ehkä vaikkapa se voisi olla wikiä parempi paikka...

--NVI 14:19, 7 April 2012 (EEST)

Sehän veisi kaiken hauskuuden. :(

--Juho-Samuel Alho 7. huhtikuuta 2012 kello 16.06 (EEST)

Primayk - TODO

  • Blokus
  • Go
  • Matematiikkavalmennus
  • Erikoiskurssit (kaikista kursseista kuvaus epämuodolliseen sävyyn)
  • Lisää byrokraatteja (käyttäjiä, joilla oikeus muuttaa muiden käyttöoikeuksia) ja ylläpitäjiä (oikeus estää käyttäjiä ja IP-osoitteita sekä poistaa sivuja)
  • lisää listaan omasi